Szukaj na blogu

Roladki z kurczaka z bakłażanem i brzoskwiniami

   Jeśli macie chwilę wolnego, a chcecie podać na obiad coś pysznego, zróbcie te roladki. Mięso w nich jest soczyste, bakłażan kremowy, a całości dodaje pikanterii odrobina musztardy, złamana słodyczą brzoskwini. 






Składniki na 6 sztuk:
2 pojedyncze filety z kurczaka 
1 średni bakłażan
2 łyżki musztardy miodowej
garść świeżej natki pietruszki
1 dojrzała brzoskwinia pokrojona w plastry (może być z puszki)
oliwa do smażenia 
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Bakłażana kroję wzdłuż na 6 plastrów, lekko solę i odstawiam na 10 minut, po czym płuczę i osuszam. Na patelni grillowej skropionej oliwą smażę go po kilka minut z obu stron, by się zeszklił i zmiękł. Filety z kurczaka kroję na płaskie części (każdą na 3), układam na desce, przykrywam folią aluminiową i lekko rozbijam. Oprószam solą i pierzem. Każdy plaster fileta smaruję musztardą, układam na nim po 1-2 plasterki brzoskwini i kilka listków natki pietruszki, a następnie przykrywam bakłażanem i zwijam. Tak przygotowane roladki układam na patelni z rozgrzaną oliwą ( miejscem zwinięcia do dołu) i pod przykryciem smażę po 3-4 minuty z każdej strony.
Podaję gorące np.z marchewką w sosie serowym, przepis  tutaj.
Przepis autorski.


















Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger