Szukaj na blogu

Młode ziemniaczki z jarmużem

 Jarmuż przygotowany na maśle klarowanym ma lekko orzechowy posmak, który jak dla mnie świetnie sprawdza się w potrawce z młodymi ziemniaczkami. Razem świetnie pasują do sadzonych jajek czy grillowanych mięs. 







Składniki :

8 młodych ziemniaczków
400 g. liści jarmużu
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/3 szklanki mleka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Ziemniaki myję ostrą szczoteczką, po czym kroję w ćwiartki i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Liście jarmużu myję dokładnie pod bieżącą wodą, osuszam je i rwę w palcach na kawałki, odrzucając twarde nerwy. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam liście ze szczyptą soli i pod pokrywką duszę kilka minut, w międzyczasie mieszając. Dolewam mleko i dodaję cukier, duszę jeszcze kilka minut. Dorzucam koper. Ugotowane ziemniaki odcedzam i przekładam na patelnię z jarmużem, mieszam , przekładam do miseczki i podaję gorące.
Przepis autorski.





To my! młode kartofelki Wegetariański obiad III Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger