Szukaj na blogu

Jednogarnkowe: curry z okonia z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

 Wiedziałam, że na obiad dziś będzie ryba. Ok, tylko jak ją przygotować, żeby nie było nudno ? Bardzo smakował nam ostatnio grillowany pstrąg ; chciałam żeby dziś było zupełnie inaczej, więc grillowana ryba odpadła od razu, smażona też, za to wizja pysznego, delikatnego, białego mięsa (jakim może się pochwalić okoń ) w gęstym sosie, uduszonego jednocześnie z młodymi warzywami - o tak ! to było to :) 
Bardzo smaczne, sycące danie.

A pamiętacie też to pyszne curry z jajek ?






Składniki :

ok. 1 kg filetów ze świeżego okonia
1 łyżka mąki pszennej
oliwa do smażenia 
sól, pieprz
Sos:
400 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki curry
5 posiekanych szalotek
3 ząbki czosnku 
1 szklanka wyłuskanego, młodego, zielonego groszku
1/2 pęczka szczypiorku
10 niewielkich młodych ziemniaczków
sól, pieprz
 Przygotowanie: 
 Filety dzielę na równe, spore kawałki, lekko solę i posypuję pieprzem, po czym oprószam mąką i szybko obsmażam z obu stron na oliwie. Przekładam do miski. Na tej samej patelni przez kilka minut pod przykryciem duszę szalotki, aż się zeszklą. Dolewam mleko kokosowe, dodaję zmiażdżony czosnek i curry. Doprawiam solą i pieprzem. Do sosu przekładam kawałki ryby i pod przykryciem duszę na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Wyszorowane szczoteczką ziemniaki dzielę na ósemki i dokładam na patelnię razem z groszkiem. Duszę do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaję posiekany szczypiorek.
Przepis autorski.











To my! młode kartofelki Zielony groszek na różne sposoby Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger