Sznycle z żurawiną
Przypuszczam - nie, właściwie jestem pewna, że dla wielbicieli kotletów mielonych te będą miłą niespodzianką i odmianą. Obecność sporej ilości żurawiny, która swoją słodyczą przełamuje smak mięsa jest tu naprawdę na miejscu :)
Składniki ( na 8-10 sztuk) :
0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
1 jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 pęczka natki pietruszki
duża garść suszonej żurawiny
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dodaję jajko, drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie składniki, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję bułkę tartą, żurawinę i posiekaną pietruszkę, dłonią wyrabiam przez kilka minut, po czym odstawiam masę na 10-15 minut. Po tym czasie formuję podłużne, wrzecionowate kotleciki. Smażę je na rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju, obracając co kilka minut, by usmażyły się z każdej strony. Na ostatnie 2-3 minuty przykrywam pokrywką.
Podaję np. ze smażonymi kurkami.
Przepis autorski.
0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
1 jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 pęczka natki pietruszki
duża garść suszonej żurawiny
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dodaję jajko, drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie składniki, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję bułkę tartą, żurawinę i posiekaną pietruszkę, dłonią wyrabiam przez kilka minut, po czym odstawiam masę na 10-15 minut. Po tym czasie formuję podłużne, wrzecionowate kotleciki. Smażę je na rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju, obracając co kilka minut, by usmażyły się z każdej strony. Na ostatnie 2-3 minuty przykrywam pokrywką.
Podaję np. ze smażonymi kurkami.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz