Aksamitny koperkowy sos do ryb i warzyw
Polecam Wam gorąco ten sos do wszelkiego rodzaju ryb, czy to smażonych, czy grillowanych, czy gotowanych na parze. Wzbogaci ich smak, nie dominując swoim. Zwłaszcza teraz, gdy do obiadu podajemy młode warzywa idealnie pasuje !
My zjedliśmy go z grillowanym z czosnkiem i rozmarynem pstrągiem tęczowym
Składniki :
1/3 szklanki mleka zagęszczonego
1 żółtko
1/3 kostki masła
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól,
czarny świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim ogniu. W szklance mieszam dokładnie mleko z żółtkiem i koperkiem, po czym wlewam mieszaninę do gorącego masła. Mieszając podgrzewam na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję ciepły.
Przepis autorski.
My zjedliśmy go z grillowanym z czosnkiem i rozmarynem pstrągiem tęczowym
Składniki :
1/3 szklanki mleka zagęszczonego
1 żółtko
1/3 kostki masła
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól,
czarny świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim ogniu. W szklance mieszam dokładnie mleko z żółtkiem i koperkiem, po czym wlewam mieszaninę do gorącego masła. Mieszając podgrzewam na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję ciepły.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz