Pizza z cukinią na owsianym spodzie
Hmm, taką pizzę to chyba można zjeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia ( o ile ktoś je ma po zjedzeniu zwykłej :)) Ciasto-owsiane, a na górze cała masa zdrowych warzyw. Jest lekka, a przy tym niezwykle smaczna.
Składniki na pizzę o średnicy 20-25 cm:
1 szklanka mąki owsianej
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanka zimnej wody
2 łyżki oliwy
1/3 pęczka posiekanego szczypiorku
1 średnia cukinia
1/2 zielonej ostrej papryczki
1/2 czerwonej ostrej papryczki
3 czerwone pomidorki koktajlowe
3 żółte pomidorki koktajlowe
3 rzodkiewki
5 małych kuleczek mozzarelli
łyżeczka kaparów z zalewy
garść startego żółtego sera
Przygotowanie :
Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję szczypiorek, oliwę i wodę - zagniatam ciasto.Przykrywam je folią i odstawiam na kilka minut. W tym czasie kroję cukinię w cienkie plastry i na patelni ze szczyptą soli, na łyżeczce oliwy lekko ją przesmażam. Wszystkie pozostałe warzywa także kroję w cienkie plasterki, kulki mozzarelli na pół. Dużą blachę wykładam papierem i smaruję oliwą, po czym na niej rozwałkowuję ciasto. Wysypuję tarty ser, układam cukinię i pozostałe składniki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. pół godziny. Spód powinien się zrumienić, a ser ładnie rozpuścić i zezłocić.
Podaję z ulubionymi sosami ( np. cytrynowo- czosnkowym, przepis tutaj )lub ketchupem.
Przepis autorski.
Składniki na pizzę o średnicy 20-25 cm:
1 szklanka mąki owsianej
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanka zimnej wody
2 łyżki oliwy
1/3 pęczka posiekanego szczypiorku
1 średnia cukinia
1/2 zielonej ostrej papryczki
1/2 czerwonej ostrej papryczki
3 czerwone pomidorki koktajlowe
3 żółte pomidorki koktajlowe
3 rzodkiewki
5 małych kuleczek mozzarelli
łyżeczka kaparów z zalewy
garść startego żółtego sera
Przygotowanie :
Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję szczypiorek, oliwę i wodę - zagniatam ciasto.Przykrywam je folią i odstawiam na kilka minut. W tym czasie kroję cukinię w cienkie plastry i na patelni ze szczyptą soli, na łyżeczce oliwy lekko ją przesmażam. Wszystkie pozostałe warzywa także kroję w cienkie plasterki, kulki mozzarelli na pół. Dużą blachę wykładam papierem i smaruję oliwą, po czym na niej rozwałkowuję ciasto. Wysypuję tarty ser, układam cukinię i pozostałe składniki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. pół godziny. Spód powinien się zrumienić, a ser ładnie rozpuścić i zezłocić.
Podaję z ulubionymi sosami ( np. cytrynowo- czosnkowym, przepis tutaj )lub ketchupem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz