Grillowane kanapki z gruszką, wątróbką indyczą, szynką i estragonem
Skusiłyby Was takie chrupiące kanapki z soczystą gruszką i dodatkami ? Przyznam, że to pyszny podwieczorek lub kolacja.
Składniki :
1 duża bułka typu ciabatta
1-2 łyżki oliwy do skropienia
1 soczysta gruszka
4 wątróbki indycze, wcześniej usmażone
4 plasterki szynki
1 łyżka powideł z białej cebuli, przepis tutaj
kilka gałązek szczypiorku
kilka listków świeżego estragonu
majonez do dekoracji
ostry sos limonkowy do dekoracji
Przygotowanie:
Bułkę kroję na 2 płaskie części, skrapiam je oliwą, układam na suchej, rozgrzanej patelni grillowej - przyciskam np. ciężkim garnkiem, by się ładnie i równomiernie zrumieniły. Odkładam w ciepłe miejsce. Wątróbki i gruszki kroję w plasterki, układam na chwilę razem z szynką na patelni, by się zezłociły. Na jedną połowę bułki układam najpierw połowę plastrów gruszki, po czym na nią - wątróbkę. Na górę wykładam powidła z cebuli, ozdabiam kleksami majonezu i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Na drugiej części bułki układam pozostałe plastry gruszki, szynkę, ozdabiam sosem z limonki i listkami estragonu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz