Szukaj na blogu

Młode pikantne ziemniaczki w papryce

   Delikatny miąższ, chrupiąca, pikantna, z wyraźnym posmakiem wędzonki skórka- takie ziemniaki są cudownym dodatkiem do obiadu.
Wymagają tylko troszkę cierpliwości, bo trzeba ich trochę popilnować. Jednak te parę chwil spędzonych nad patelnią nie będzie czasem straconym, bo Wasi współbiesiadnicy będą najprawdopodobniej wydawać rozmarzone och i ach znad talerzy ;)




Składniki :
1 kg młodych, niewielkich ziemniaków
3-4 łyżki oleju
ok. 1 łyżka soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka wędzonej ostrej papryki 
1 łyżeczka ciemnego cukru
Przygotowanie:
 Ziemniaki myję ostrą szczoteczką,  po czym dzielę je na ćwiartki i osuszam. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam ziemniaki, lekko je solę i pod pokrywką, kontrolując proces, mocno rumienię z każdej strony. Trwa to ok. 20 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier i paprykę i jeszcze przez ok. 10 minut na dość silnym ogniu smażę, ciągle pod przykryciem. Często mieszam. Uwaga- nie można przypalić papryki, bo ziemniaki będą gorzkie.
Podaję gorące jako dodatek do mięs lub warzyw, z sosem czosnkowym lub majonezowym.
Przepis autorski.






To my! młode kartofelki To my! młode kartofelki

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger