Maślany kurczak w czosnku i papryce
Nie wiem, czy mieliście kiedyś okazję jeść tak przygotowanego kurczaka, ale jeśli nie to gorąco zachęcam do wypróbowania, bo jest super smaczny. Gdy dawno temu miałam okazję go jeść po raz pierwszy, wzbudził mój zachwyt ;) Chyba że ktoś nie lubi smaku czosnku, bo ten ma tutaj dużą wagę. W każdym razie dla mnie to miękkie, delikatne mięso w bardzo aromatycznym sosie to jedna z najbardziej ulubionych wersji przygotowania filetów.
Polecam również filety w sosie koperkowym.
Składniki :
2 filety z kurczaka
1 łyżka mąki
6 ząbków czosnku
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju
1/2 kostki masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone filety kroję w spore kawałki, lekko je solę, po czym oprószam mąką. Na patelni rozgrzewam olej i partiami smażę kurczaka tak, by się lekko zarumienił. Gdy wszystkie kawałki są usmażone dokładam na patelnię masło, zmniejszam mocno ogień, dodaję paprykę i pokrojony w plasterki czosnek - i pod pokrywką duszę ok. 15 minut. Podaję z ryżem lub z młodymi ziemniaczkami z wody.
Polecam również filety w sosie koperkowym.
2 filety z kurczaka
1 łyżka mąki
6 ząbków czosnku
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju
1/2 kostki masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone filety kroję w spore kawałki, lekko je solę, po czym oprószam mąką. Na patelni rozgrzewam olej i partiami smażę kurczaka tak, by się lekko zarumienił. Gdy wszystkie kawałki są usmażone dokładam na patelnię masło, zmniejszam mocno ogień, dodaję paprykę i pokrojony w plasterki czosnek - i pod pokrywką duszę ok. 15 minut. Podaję z ryżem lub z młodymi ziemniaczkami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz