Kurczak duszony z pieczarkami i marchewką
Rozpływające się w ustach delikatne mięso kurczaka z pieczarkami i słodką marchewką jest naprawdę super smaczne. Wszystko duszone w jednym rondlu, razem z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki tworzy wyśmienity sos. Polecam !
Składniki:
1 kg kawałków kurczaka ( u mnie podudzia)
0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 średnie marchewki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kawałki kurczaka oprószam solą i pieprzem i smażę na rumiano na oleju. Umyte pieczarki kroję w plastry, cebulę siekam w piórka, czosnek w kawałki. Przekładam kawałki kurczaka na talerz, a pozostały ze smażenia tłuszcz zlewam do rondla z grubym dnem, dorzucam cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę, na nie wykładam kurczaka i duszę 10 minut pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Dodaję pieczarki i duszę 30 minut. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję łyżkę masła, paprykę, posiekaną pietruszkę i czosnek, razem pod pokrywką duszę wszystko jeszcze kolejne 10 minut. Podaję z ziemniakami z wody.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz