Torcik warzywny
Torcik ma piękne, jesienne kolory, i jak sądzę może zachęcić do jedzenia niejednego warzywnego niejadka. Składa się z trzech warstw; pierwsza to aksamitne ziemniaki z czosnkiem i pietruszką, następna - słodkawa warstwa z marchewki i selera, zaostrzona lekko nutką doskonałej musztardy sarepskiej Develey, a całość jest ukryta pod rumianą i chrupiącą skórką, także z tą wspaniałą musztardą.
Na pewno nie można powiedzieć o takich warzywach, że są nudne !3 marchewki
3 ziemniaki
1 seler
1 ząbek czosnku
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki musztardy sarepskiej Develey
2 jajka
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1/2 szklanki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Umyte warzywa gotuję do miękkości, po czym obieram ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki duszę widelcem na gładką masę i przekładam do miski, marchewki i seler ścieram na drobnej tarce i przekładam do drugiej miski. Do każdej miski wbijam jajko. do masy ziemniaczanej dodaję posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski z marchewką i selerem dodaję łyżkę musztardy sarepskiej Develey. Obie masy dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Rozpuszczone masło mieszam z bułką tartą i musztardą sarepską Develey.
Foremkę smaruję dokładnie masłem i oprószam bułką. Wykładam masę ziemniaczaną, na nią warstwę marchewkowo-selerową , a powierzchnię pokrywam masą z bułki tartej.
Torcik piekę w temperaturze 240 stopni C. przez ok. 40 minut, aż górna warstwa pięknie się zrumieni.
Podaję jako dodatek do mięs i ryb.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz