Zupa fasolowa
Fasolowa to jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza gdy dodaję do niej świeżutkie warzywa, pachnące zioła i liście, fasolę ledwo co wyłuskaną ze strąków, a wszystko wolno gotowane jest na wywarze z kości schabowej. Taka letnia fasolówka różni się od zimowej, bo nie dodaję do niej żadnych zagęstników. Jest lekka i delikatna w smaku; świeży tymianek poprawia trawienie i pracę wątroby.
Składniki:
2 szklanki białej fasoli
2 litry wody
niewielka kość schabowa wieprzowa ewent.kostka rosołowa
3 marchewki
2 pietruszki
3-4 ziemniaki
po kilka zielonych liści selera i pietruszki
gałązka tymianku
3 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka smalcu
sól do smaku
Przygotowanie:
Fasolę moczę na noc w zimnej wodzie. Rano do tej samej wody, w której jest fasola dokładam kość, marchew i pietruszkę, dorzucam liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, całość lekko solę. Liście selera, zieloną pietruszkę i gałązkę tymianku związuję w pakiecik i dokładam do garnka. Gotuję fasolę aż będzie prawie miękka, wtedy dodaję pokrojone ziemniaki. Cebulę kroję w kosteczkę i na smalcu leciutko podsmażam, dodaję do zupy. Ugotowane marchewki i pietruszki wyjmuję i po rozgnieceniu widelcem dokładam z powrotem. Czosnek siekam w plasterki, dorzucam do garnka. Doprawiam majerankiem, solą i pieprzem, obieram mięso z kości, wyjmuję pakiecik z liści, gotuję zupę jeszcze chwilę.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz