Szukaj na blogu

Pieczone pomidory nadziewane ryżem z marchewką i zielonym groszkiem

  Tyle jeszcze jest letniego smaku w pomidorach, że staram się je wykorzystywać maksymalnie;  dopóki są słodkie, soczyste i naturalne. Zimowe pomidory to dla mnie zaledwie smętne wspomnienie lata.
Sprawdziłam je dziś w wersji zapiekanej z ryżem z groszkiem i marchewką, który mam okazję wypróbować dzięki sklepowi SYS. To jedna z genialnych w swej prostocie mieszanek, których od kilku dni próbuję; tak proste że aż cudowne :) Wiecie, jak taka mała torebeczka z gotowymi składnikami ułatwia pracę? Jestem raczej zwolenniczką przygotowywania wszystkiego od podstaw, ale z ręką na sercu mówię, że ludzie w firmie SYS doskonale wiedzą co robią :) Polecam Wam wszystko, co do tej pory miałam okazję sprawdzić, czyli kaszę jęczmienną z soczewicą,  która wykorzystałam w zapiekance z łososiem i dynią, czy ryż ze szpinakiem - idealnie się sprawdził w gołąbkach z kurczakiem. Wytłumaczenie musi być proste: składniki są naturalne, bez chemii, przygotowywane z uwagą i dbałością. Czyli jak w kuchni- bez malutkiej choćby dozy miłości jedzenie nie ma smaku :)
   Nie mówię Wam tego wszystkiego dlatego, że tak wypada - mówię Wam to dlatego, bo produkty firmy SYS są po prostu WYŚMIENITE.





Składniki(10 sztuk):

1 torebka ryżu z groszkiem i marchewką ze sklepu SYS
10 średnich pomidorów
kilka pieczarek + 1 łyżka oleju do smażenia
2-3 łyżki startego żółtego sera
10 plastrów chudego bekonu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Ryż z groszkiem i marchewką (zawartość 1 torebki) ze sklepu SYS  gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przesypuję do miski. Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, dokładam do ryżu. Dodaję starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem i mieszam dokładnie.
 Odcinam górną część pomidorów i wydrążam środki, napełniam je w całości ryżem. 
Dno blaszki do pieczenia wykładam połową plastrów bekonu, układam w niej pomidory. Każdy pomidor lekko posypuję serem i przykrywam różyczką z bekonu (połowa plastra). Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. pół godziny, na końcu włączam funkcję rożna. Podaję na gorąco ze świeżymi warzywami.
Przepis autorski.












Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger