Smalczyk z cieciorki z jagodami goji
Z dużym prawdopodobieństwem czytaliście coś lub słyszeliście o niezwykłych właściwościach jagód goji. Jeszcze kilka lat temu nie miałam o nich zielonego pojęcia, ale widuję je coraz częściej na blogach, więc wyraźnie zyskują popularność. I nic dziwnego, zaraz to udowodnię :)
Najpierw jednak słówko o firmie VIVIO.pl, bo to wspaniałe miejsce, gdzie znaleźć można ...zdrowie :) Sklep oferuje pełną gamę produktów, które dla naszego organizmu są dobre, przyjazne, wprost pożądane. Dzięki uprzejmości tej firmy będę mogła przetestować kilka ciekawych produktów.
Ale wróćmy do sedna. Jagody goji smakują wyśmienicie, są słodkie, idealne zarówno w czystej postaci, ale też jako dodatek do posiłków, deserów czy napojów. Ale nie smak daje im palmę pierwszeństwa, a ich właściwości. Opinie na ich temat są bardzo pozytywne i mam nadzieję, że także pomocne. Zajrzyjcie także tutaj, a nie będziecie mieli cienia wątpliwości, jakie to cudowne owoce :)
Przygotowałam dziś bezmięsną wersję smalcu - czy jeśli ktoś woli - pasty do kanapek. Podstawą jest ciecierzyca doprawiona cebulą, czosnkiem i właśnie jagodami Goji.
Składniki:
1/2 szklanki cieciorki
2 cebule szalotki
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki jagód goji goja sklep
oliwa
2-3 łyżki mleka sojowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczę w szklance wody na noc, a następnego dnia gotuję ją w tej samej, lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną i chłodną przekładam do miseczki i miksuję, dolewając mleko i stopniowo oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji. Obrane: szalotkę i czosnek siekam drobno i na małej ilości oliwy smażę do momentu zeszklenia, po czym dodaję do masy z ciecierzycy. Jagody lekko siekam, dokładam do miski. Mieszam dokładnie składniki, doprawiam solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Najpierw jednak słówko o firmie VIVIO.pl, bo to wspaniałe miejsce, gdzie znaleźć można ...zdrowie :) Sklep oferuje pełną gamę produktów, które dla naszego organizmu są dobre, przyjazne, wprost pożądane. Dzięki uprzejmości tej firmy będę mogła przetestować kilka ciekawych produktów.
Ale wróćmy do sedna. Jagody goji smakują wyśmienicie, są słodkie, idealne zarówno w czystej postaci, ale też jako dodatek do posiłków, deserów czy napojów. Ale nie smak daje im palmę pierwszeństwa, a ich właściwości. Opinie na ich temat są bardzo pozytywne i mam nadzieję, że także pomocne. Zajrzyjcie także tutaj, a nie będziecie mieli cienia wątpliwości, jakie to cudowne owoce :)
Przygotowałam dziś bezmięsną wersję smalcu - czy jeśli ktoś woli - pasty do kanapek. Podstawą jest ciecierzyca doprawiona cebulą, czosnkiem i właśnie jagodami Goji.
Składniki:
1/2 szklanki cieciorki
2 cebule szalotki
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki jagód goji goja sklep
oliwa
2-3 łyżki mleka sojowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczę w szklance wody na noc, a następnego dnia gotuję ją w tej samej, lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną i chłodną przekładam do miseczki i miksuję, dolewając mleko i stopniowo oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji. Obrane: szalotkę i czosnek siekam drobno i na małej ilości oliwy smażę do momentu zeszklenia, po czym dodaję do masy z ciecierzycy. Jagody lekko siekam, dokładam do miski. Mieszam dokładnie składniki, doprawiam solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz