Duszona sałata lodowa z czosnkiem, miodem i żurawiną
Sałata lodowa sprawdza się nie tylko na surowo- w sałatkach na zimno czy w kanapkach. Bardzo smaczna jest przygotowana na ciepło, z dodatkami które uzupełnią jej delikatny smak. Przygotowanie jej w taki sposób zajmuje dosłownie kilka minut, a wachlarz smaków, jaki można jej nadać jest ogromny. U mnie dziś jest w pikantno-słodkim wydaniu.
Tak przygotowana jest świetnym dodatkiem do smażonych lub duszonych mięs.
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka koperku
1 łyżka suszonej żurawiny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę ostrym nożem kroję w duże kawałki, na patelni rozpuszczam masło, dodaję posiekany czosnek, smażę chwilę po czym dokładam sałatę. Lekko ją solę i pod przykryciem duszę 2 minuty. Mleko mieszam z miodem, wlewam na patelnię, dodaję koperek, doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze przez minutę bez pokrywki. Podaję od razu, posypaną żurawiną.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz