Przetwory : sałatka cebulowa (do pizzy i zapiekanek)
Nie przekonam pewnie osób, które cebuli wcale nie lubią, że to dobra rzecz :) Jednak kto lubi, ten wie, że warto mieć pod ręką kilka gotowych słoiczków takiej cebulki; przyda się gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy zwyczajnie się nie ma czasu na długie szykowanie posiłku. Wykorzystuję ją do pizzy i używam także w zapiekankach, jest jędrna, słodka i bardzo smaczna.
Składniki:
6 dużych cebul
3 ząbki czosnku
ocet 10%
oliwa
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w plastry ok. 0,5 cm, wrzucam je do miski, rozdzielam na pojedyncze krążki, solę, posypuję cukrem, majerankiem i pieprzem. Mieszam dokładnie dłonią i zostawiam na 15 minut. Po tym czasie układam cebulowe krążki w wyparzonych słoikach - aż do samej góry. Do każdego słoika wkładam pokrojony na części ząbek czosnku, wlewam po 1-2 łyżce octu i taką samą ilość oliwy. Zakręcam. Pasteryzuję słoiki ok. godziny na wolnym ogniu - w tym czasie cebula zmniejszy objętość. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Używam do zapiekanek, tostów i pizzy.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz