Szukaj na blogu

Przetwory: korzenny sos dyniowo-pomidorowy

  Sezon na dynię i pomidory wykorzystuję jak mogę; dziś więc niesamowity sos korzenny, który przyda się jak znalazł na szybki posiłek - wystarczy ugotować makaron czy ryż.

 Sos jest gęsty i bardzo aromatyczny, z dodatkiem cynamonu i anyżu, który (podobnie zresztą jak wiele innych, bardzo dobrej jakości produktów) kupicie w świetnym sklepie Ekojawo.pl
Gdy znajdzie się zimą taki słoiczek z sosem na półce spiżarki, od razu przypomni nam się lato i słońce :)






Składniki:
2 szklanki pomidorów obranych ze skórki i posiekanych w drobną kostkę
2 szklanki drobno posiekanej dyni
1 cebula-bardzo drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ciemnego cukru ( u mnie dark muscovado)
1 laska cynamonu, polecam sklep Ekojawo.pl
1 duża gwiazdka anyżu, także znajdziecie go w sklepie Ekojawo.pl
1 łyżeczka ciemnego kakao 
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka chili w płatkach
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Posiekane w kostkę pomidory i dynię (bez skórki) wrzucam do rondla, dodaję sól i zagotowuję, po czym zmniejszam ogień, dorzucam cynamon i anyż, i bez przykrycia duszę ok. pół godziny. Dodaję cukier, drobniutko posiekane cebulę i czosnek, wsypuję kakao, doprawiam solą i pieprzem, duszę razem jeszcze 10 minut. Dolewam oliwę, odstawiam, miksuję. Dodaję chili w płatkach, wyjmuję cynamon i anyż. Gorący sos przekładam do wyparzonych słoiczków, pasteryzuję kilka minut. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przepis autorski.



bardzo aromatyczny i esencjonalny cynamon ze sklepu Ekojawo.pl




Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger