Przetwory: konfitury z cukinii
Zdarzyło nam się w połowie roku być przez kilka dni w Bieszczadach, w Chacie Magoda. To piękne, bardzo klimatyczne miejsce, takie gdzie dosłownie można się zaszyć przed światem.
A dopełnieniem atmosfery są posiłki, jedzone przy wspólnym stole, pieczołowicie podawane przez panią Jagodę. Miło wspominam zwłaszcza śniadania, bo można wtedy popróbować różnych specjałów przygotowanych przez Gospodarzy. Jedną z takich wspaniałych rzeczy były konfitury z cukinii.
Dzięki uprzejmości Pani Jagody mogłam je przygotować i u siebie w domu.
Aha, przy okazji przypominam: dziś jest pierwszy dzień KONKURSU z nagrodami na moim blogu:) Tematem jest jesienno-zimowa zupa z kaszą, szczegóły znajdziecie TUTAJ. Zapraszam do udziału!
Składniki:
1 kg małych zielonych cukinii
1 kg ciemnego cukru żelującego 1:1
2 cytryny
Przygotowanie:
Umyte, nieobrane cukinie siekam w malakserze, przekładam do głębokiego garnka, dodaję cukier, mieszam dokładnie i zostawiam na 30 minut. Cukinia w tym czasie puści dużo soku. Dodaję skórkę startą ze sparzonych cytryn, wyciskam z nich sok, stawiam garnek na gazie i od momentu zagotowania gotuję 3 minuty, po czym od razu, gorące przekładam do słoików. Zakręcam je dokładnie i odstawiam do ostudzenia. Przechowuję w lodówce.
Przepis od p. Jagody z cudownej Chaty Magoda.
A dopełnieniem atmosfery są posiłki, jedzone przy wspólnym stole, pieczołowicie podawane przez panią Jagodę. Miło wspominam zwłaszcza śniadania, bo można wtedy popróbować różnych specjałów przygotowanych przez Gospodarzy. Jedną z takich wspaniałych rzeczy były konfitury z cukinii.
Dzięki uprzejmości Pani Jagody mogłam je przygotować i u siebie w domu.
Aha, przy okazji przypominam: dziś jest pierwszy dzień KONKURSU z nagrodami na moim blogu:) Tematem jest jesienno-zimowa zupa z kaszą, szczegóły znajdziecie TUTAJ. Zapraszam do udziału!
Składniki:
1 kg małych zielonych cukinii
1 kg ciemnego cukru żelującego 1:1
2 cytryny
Przygotowanie:
Umyte, nieobrane cukinie siekam w malakserze, przekładam do głębokiego garnka, dodaję cukier, mieszam dokładnie i zostawiam na 30 minut. Cukinia w tym czasie puści dużo soku. Dodaję skórkę startą ze sparzonych cytryn, wyciskam z nich sok, stawiam garnek na gazie i od momentu zagotowania gotuję 3 minuty, po czym od razu, gorące przekładam do słoików. Zakręcam je dokładnie i odstawiam do ostudzenia. Przechowuję w lodówce.
Przepis od p. Jagody z cudownej Chaty Magoda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz