Grzybowe zapiekanki z brokułem
Kto nie lubi zapiekanek ? prostych, smacznych, a na dodatek pozwalających użyć wielu składników, które zostały z poprzedniego obiadu :)
Mam dziś dla Was grzybowo- brokułowe zapiekane babeczki, które świetnie smakują i pięknie prezentują się na talerzu. Kremowe i aksamitne w środku, schowane w chrupiącej złocistej skórce, podane z jogurtowo-brokułowym sosem - pyszności!
200 g. makaronu świderki
ok. 60 g. suszonych grzybów leśnych
3 duże szalotki
3 jajka
1/2 szklanki mleka
150 g. tartej mozzarelli
mały brokuł
sól, pieprz do smaku
łyżka oleju do smażenia
masło do smarowania kokilek
bułka tarta do wysypania kokilek
Przygotowanie:
Grzyby moczę w szklance gorącej wody przez 20 minut, po czym odcedzam i kroję w kostkę. Obrane szalotki siekam w kostkę i smażę lekko na oleju, dokładam grzyby i pod pokrywką smażę ok. 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Brokuła dzielę na części i gotuję w oslonej wodzie ok. 5 minut ( od zagotowania się wody), po czym odcedzam i studzę. Ścinam ostrym nożem zielone, drobne różyczki. Makaron gotuję prawie do miękkości, studzę, lekko siekam. Łączę go z grzybami i cebulą.
W miseczce mieszam jajka z mlekiem, dodaję posiekane brokuły i tartą mozzarellę ( trochę zostawiam do posypania), doprawiam solidnie solą i pieprzem (powinna powstać dość gęsta masa).
Kokilki bardzo dokładnie smaruję masłem i wysypuję tartą bułką. Na dno każdej wykładam do 1/3 wysokości porcję makaronu, następnie wykładam warstwę masy jajeczno-brokułowej, znowu makaron z grzybami i na koniec kolejny raz masę. Posypuję serem. Tak przygotowane kokilki wstawiam do piekarnika i w temperaturze 200 stopni piekę ok. 25 minut, aż powierzchnia zapiekanek będzie rumiana. Wyjmuję zapiekanki okrawając je nożem i odwracając.
Podaję z sosem czosnkowo-brokułowym ( z pozostałej części brokuła, jogurtu i czosnku).
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz