Schab z rozmarynem pieczony na warzywach (jednogarnkowe)
Bardzo lubię piec mięso razem z warzywami, bo oddają sobie nawzajem mnóstwo smaku. Jest oczywiście jeszcze jeden duży plus takiego sposobu: oszczędność czasu i mniej naczyń do mycia;)
Dziś przygotowałam schab z wyraźną nutą rozmarynu, a skoro rozmaryn to oczywiście pieczone ziemniaki, i parę innych pysznych warzyw.
Składniki:
500 g. schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry grubości 1 cm
500 g. ziemniaków
2 średnie marchewki
1 duża cebula
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnki
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
świeży lub suszony rozmaryn - ilość wedle uznania
suszony majeranek - ilość wedle uznania
oliwa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Schab oprószam solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
Warzywa kroję w dowolne kawałki , wrzucam do miski, dodaję zioła, doprawiam solą i pieprzem, lekko spryskuje oliwą i mieszam dokładnie. Na dno blachy wlewam kilka łyżek oliwy, wykładam warzywa, a na nich układam plastry schabu. Blachę szczelnie przykrywam folią aluminiową i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. 40-45 minut. Zdejmuję folię i zostawiam jeszcze na 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia się mięsa.
Przepis autorski.
Dziś przygotowałam schab z wyraźną nutą rozmarynu, a skoro rozmaryn to oczywiście pieczone ziemniaki, i parę innych pysznych warzyw.
Składniki:
500 g. schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry grubości 1 cm
500 g. ziemniaków
2 średnie marchewki
1 duża cebula
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnki
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
świeży lub suszony rozmaryn - ilość wedle uznania
suszony majeranek - ilość wedle uznania
oliwa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Schab oprószam solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
Warzywa kroję w dowolne kawałki , wrzucam do miski, dodaję zioła, doprawiam solą i pieprzem, lekko spryskuje oliwą i mieszam dokładnie. Na dno blachy wlewam kilka łyżek oliwy, wykładam warzywa, a na nich układam plastry schabu. Blachę szczelnie przykrywam folią aluminiową i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. 40-45 minut. Zdejmuję folię i zostawiam jeszcze na 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia się mięsa.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz