Pizza orkiszowa z dynią i kiełbasą wiejską
Pizza na spodzie z mąki orkiszowej chodziła za mną już od jakiegoś czasu, i dziś ten pomysł dojrzał. Zwłaszcza, że mam cudowną mąkę do wypróbowania, ze sklepu e-maka.pl, który Wam z całego serca polecam. Znajdziecie tam oczywiście nie tylko mąkę orkiszową, a każdą jaką sobie wymarzycie; a sam kontakt ze sklepem jest bardzo przyjemny. Pizza jest pyszna, choć nie należy oczekiwać po niej zbytniej pulchności i wyrośnięcia :) Ciasto wyszło raczej chrupkie, niż puszyste, co mi wcale nie przeszkadzało. Razem z dynią i dobrze doprawioną kiełbaską - ach, co za smak! A popatrzcie tylko na ten słoneczny kolor :)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej T 650 ze sklepu e-maka.pl
25 g. świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
1/5 szklanki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano lub innych ziół
Dodatki:
kiełbasa wiejska
dynia pokrojona w plastry + masło do smażenia
cebula (użyłam gotowej sałatki cebulowej, przepis tutaj)
kilka łyżek startego żółtego sera
Sos:
3 łyżki pikantnego ketchupu + 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki na pastę, odstawiam na 15 minut by lekko wyrosły. Do miski wsypuję mąkę, dodaję oliwę, miód, sól i oregano , wlewam pastę z drożdży. Zagniatam ciasto.
Blachę wykładam papierem, lekko natłuszczam oliwą i wykładam rozwałkowane ciasto. Smaruję je ketchupem zmieszanym z majonezem. Układam plastry kiełbasy.
Obraną dynię pokrojoną w plastry lekko przesmażam z odrobiną masła i soli, odsączam na papierze nadmiar tłuszczu. Układam na pizzy, na nią wykładam kilka krążków cebuli, posypuję resztą sera. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut.
Podaję z ketchupem lub ulubionym sosem.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej T 650 ze sklepu e-maka.pl
25 g. świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
1/5 szklanki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano lub innych ziół
Dodatki:
kiełbasa wiejska
dynia pokrojona w plastry + masło do smażenia
cebula (użyłam gotowej sałatki cebulowej, przepis tutaj)
kilka łyżek startego żółtego sera
Sos:
3 łyżki pikantnego ketchupu + 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki na pastę, odstawiam na 15 minut by lekko wyrosły. Do miski wsypuję mąkę, dodaję oliwę, miód, sól i oregano , wlewam pastę z drożdży. Zagniatam ciasto.
Blachę wykładam papierem, lekko natłuszczam oliwą i wykładam rozwałkowane ciasto. Smaruję je ketchupem zmieszanym z majonezem. Układam plastry kiełbasy.
Obraną dynię pokrojoną w plastry lekko przesmażam z odrobiną masła i soli, odsączam na papierze nadmiar tłuszczu. Układam na pizzy, na nią wykładam kilka krążków cebuli, posypuję resztą sera. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut.
Podaję z ketchupem lub ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz