Placki ryżowe z pomidorami, papryką i białą rzodkwią
Zrobiłam na obiad coś w stylu, jaki najbardziej w kuchni lubię - czyli połączenie warzyw i czegoś konkretniejszego- dziś to ryż z pomidorami i papryką ze sklepu SYS (kolejna gotowa mieszanka, o której mogę powiedzieć tyle: tak samo dobra, jak pozostałe, których miałam okazję próbować:) w postaci placków - ryżowych z warzywami. Podane z sosem słodko-kwaśnym dały pyszny, odrobinę egzotyczny obiad. Na dodatek to świetna okazja do przemycenia w środku porcji witamin, bo jest w nich cała masa warzyw: marchew, papryka, pomidory i biała rzodkiew.
Składniki:
1 opakowanie ryżu z pomidorami i papryką ze sklepu SYS
1 biała rzodkiew
2 marchewki
1 jajko
3 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Gotuję zawartość torebki ryżu z pomidorami i papryka ze sklepu SYS zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzam ryż dokładnie na sicie. Obrane marchew i rzodkiew ścieram na grubej tarce, dodaję do ostudzonego ryżu razem z jajkiem, posiekaną natką i skrobią kukurydzianą. Mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i łyżką wykładam dość grube placki - łopatką formuję ich kształt, by miały równe brzegi (wysokość ok. 1,5 cm). Smażę po 2-3 minuty z każdej strony, przekładam na drugą stronę szeroką łopatką - trzeba to robić delikatnie.
Placki podaję np. ze słodko-kwaśnym sosem chili, przepis znajdziecie : tutaj
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz