Doskonały sos pomidorowy do pizzy i zapiekanek
Przypuszczam, że każdy kto lubi gotować ma swój sposób na sos pomidorowy. Ciekawa jestem, jak go przygotowujecie?
Ten sos, na który przepis jest niżej, wykorzystuję zazwyczaj do pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest pikantny i ma przyjemny winny posmak dzięki użyciu kremu balsamico.
Składniki:
150 g. dobrej jakości koncentratu pomidorowego
1 spora cebula
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kremu octowego balsamico (ciemnego)
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki wody
Przyprawy:
tymianek
oregano
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę ścieram na tarce lub bardzo drobno siekam, lekko solę, przekładam na patelnię z olejem i duszę pod przykryciem, aż się zeszkli i będzie miękka. Do rondelka przekładam koncentrat i kilka łyżek wody, dodaję miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę, podgrzewam razem mieszając, po czym dodaję cebulę razem z olejem z patelni. Duszę na bardzo wolnym ogniu ok. 5 minut. Doprawiam gałką muszkatołową, ziołami, solą i pieprzem, dodaję krem balscamico i jeszcze chwilę razem podgrzewam.
Przepis autorski.
Ten sos, na który przepis jest niżej, wykorzystuję zazwyczaj do pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest pikantny i ma przyjemny winny posmak dzięki użyciu kremu balsamico.
Składniki:
150 g. dobrej jakości koncentratu pomidorowego
1 spora cebula
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kremu octowego balsamico (ciemnego)
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki wody
Przyprawy:
tymianek
oregano
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę ścieram na tarce lub bardzo drobno siekam, lekko solę, przekładam na patelnię z olejem i duszę pod przykryciem, aż się zeszkli i będzie miękka. Do rondelka przekładam koncentrat i kilka łyżek wody, dodaję miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę, podgrzewam razem mieszając, po czym dodaję cebulę razem z olejem z patelni. Duszę na bardzo wolnym ogniu ok. 5 minut. Doprawiam gałką muszkatołową, ziołami, solą i pieprzem, dodaję krem balscamico i jeszcze chwilę razem podgrzewam.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz