Puszysta jajecznica
Jedliście kiedyś jajecznicę puszystą niczym ptasie mleczko, niczym chmurka, delikatną jak pianka? Jest na to bardzo łatwy sposób: wystarczy wcześniej ubić pianę z białek i połączyć ją z żółtkami. Efekt jest niesamowity, spróbujcie! Może nie widać tego tak dobrze na zdjęciach, ale jajecznica jest lekka jak piórko.
Składniki na 1 osobę:
2 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Wbijam białka i żółtka do oddzielnych miseczek, białka miksuję na pianę ze szczyptą soli. Do żółtek wlewam mleko, krótko miksuję. Przelewam delikatnie żółtka do ubitej piany, dodaję szczypiorek, doprawiam lekko solą i pieprzem i wylewam masę na patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażę chwilę, przewracając jajka łopatką.
Przepis autorski.
Składniki na 1 osobę:
2 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Wbijam białka i żółtka do oddzielnych miseczek, białka miksuję na pianę ze szczyptą soli. Do żółtek wlewam mleko, krótko miksuję. Przelewam delikatnie żółtka do ubitej piany, dodaję szczypiorek, doprawiam lekko solą i pieprzem i wylewam masę na patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażę chwilę, przewracając jajka łopatką.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz