Szukaj na blogu

Pizza meksykańska na cieście francuskim

   Moja pizza to wynik chęci na coś pysznego i małej ilości czasu. Tzn. wczoraj zaplanowałam, że przygotuję na obiad coś z fasolą i ugotowałam jej większą ilość, a pomysł na meksykańską pizzę na cieście francuskim zrodził się spontanicznie. Nie było to trudne, bo mam sporo fajnych produktów prosto z Meksyku, dzięki sklepowi Arriba. I wam serdecznie polecam to miejsce, zróbcie zakupy i poszalejcie z meksykańskimi smakami!






Składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
400 g. mięsa wołowego mielonego
1 duża cebula
0,5 szklanki suchej fasoli Pinto (sklep Arriba)
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu Chipotles mielone ciemne (sklep Arriba)
sól, pieprz do smaku
100 g. tartej mozzarelli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 mała czerwona papryczka chili
mleko do posmarowania ciasta
olej do natłuszczenia papieru
Przygotowanie:
 Dzień wcześniej moczę fasolę, następnego dnia w tej samej wodzie gotuję ją do miękkości (ja od razu gotuję większą ilość i przechowuję ugotowaną). Na suchej patelni przesmażam mięso z odrobiną soli, po czym dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Ugotowaną fasolę siekam lekko i wrzucam do mięsa, dodaję przecier, sos chipotle, doprawiam solą i pieprzem. Dolewam odrobinę wody i pod przykryciem duszę jeszcze kilka minut.
 Rozkładam płat ciasta na mocno natuszczonej i wyłożonej papierem blaszce, zawijam boki by powstał rant, smaruję je mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika, ścinam delikatnie wyrośnięty środek (wierzchnią warstwę), odkładam na bok. Wysypuję ciasto połową mozzarelli, wykładam mięso z fasolą, przykrywam ściętym ciastem, delikatnie je przyciskam, by się pokruszyło,posypuję resztą sera, posiekaną papryczką chili i szczypiorkiem. Wstawiam jeszcze na 10 minut (temperatura 180 stopni C.) Podaję z ulubionymi sosami.
Przepis autorski. 



 


 




 

   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger