Kluseczki serowe zapiekane w sosie pomidorowym
10 grudnia
0
Co na obiad
,
pyzy kluchy kluseczki
,
tanio !
,
wege
,
współpraca: Develey
,
zapiekanki
Taki obiad pięknie pachnie, świetnie smakuje i wspaniale wygląda. Kojarzy mi się z zimowym posiłkiem jedzonym gdzieś wysoko w górach, po długiej wędrówce czy szaleństwach na nartach.
Kluseczki serowe to małe, mięciutkie kulki zatopione w bardzo aromatycznym i gęstym, pomidorowym sosie. Jest tu czosnek, jest wspaniała musztarda Bawarska z firmy Develey, jest też pazurek w postaci sera Lazur.
Składniki:
Kluseczki:
0,5 kg ziemniaków
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki gładkiego twarożku
sol do smaku
Sos:
200 g. dobrej jakości koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy bawarskiej Develey
2 łyżki oliwy Develey
1 łyżka gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
5 łyżek tartego żółtego sera
Dodatkowo:
200 g. pokruszonego sera typu lazur
oliwa Deceley na dno naczynia do zapiekania
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące duszę widelcem na gładką masę, dodaję obie mąki i ser, doprawiam solą i łyżką mieszam jednolite ciasto - powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta robię małe kulki- wielkości małego orzecha włoskiego, wrzucam je do osolonego wrzątku, gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzam i przekładam na talerz.
W misce mieszam koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, śmietanę, musztardę i oliwę, dodaję 2 łyżki tartego żółtego sera, doprawiam sos solą i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2 łyżki oliwy, wykładam kluseczki, posypuję je pozostałym żółtym serem i przykrywam sosem pomidorowym. Na górę wkruszam kawałki sera lazur. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Kluseczki serowe to małe, mięciutkie kulki zatopione w bardzo aromatycznym i gęstym, pomidorowym sosie. Jest tu czosnek, jest wspaniała musztarda Bawarska z firmy Develey, jest też pazurek w postaci sera Lazur.
Składniki:
Kluseczki:
0,5 kg ziemniaków
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki gładkiego twarożku
sol do smaku
Sos:
200 g. dobrej jakości koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy bawarskiej Develey
2 łyżki oliwy Develey
1 łyżka gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
5 łyżek tartego żółtego sera
Dodatkowo:
200 g. pokruszonego sera typu lazur
oliwa Deceley na dno naczynia do zapiekania
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące duszę widelcem na gładką masę, dodaję obie mąki i ser, doprawiam solą i łyżką mieszam jednolite ciasto - powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta robię małe kulki- wielkości małego orzecha włoskiego, wrzucam je do osolonego wrzątku, gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzam i przekładam na talerz.
W misce mieszam koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, śmietanę, musztardę i oliwę, dodaję 2 łyżki tartego żółtego sera, doprawiam sos solą i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2 łyżki oliwy, wykładam kluseczki, posypuję je pozostałym żółtym serem i przykrywam sosem pomidorowym. Na górę wkruszam kawałki sera lazur. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz