Szukaj na blogu

Kasza jęczmienna pieczona z pieczarkami, kapustą kiszoną i czosnkiem

  Kilka dni temu stałam się szczęśliwą posiadaczką pięknego glinianego garnka, więc już był najwyższy czas, by go wypróbować. 
Chciałam dania nieskomplikowanego i szybkiego, więc wykorzystałam tak dobrze mi już znany, wspaniały produkt ze sklepu SYS - mieszankę kaszy jęczmiennej z pieczarkami, a uzupełnieniem smaku są kiszona kapusta, czosnek i masło. 

 Powstała świetna potrawa, rozgrzewająca, zdrowa i naprawdę pyszna. Serdecznie Wam ją polecam :)




Składniki:
1 opakowanie kaszy jęczmiennej z pieczarkami ze sklepu SYS
1 główka czosnku
100 g. kapusty kiszonej
gałązka rozmarynu
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Kaszę z pieczarkami wsypuję do namoczonego wcześniej garnka rzymskiego, dolewam 3/4 szklanki wody, lekko solę i mieszam. Dodaję przeciętą na pół główkę czosnku. Przykrywam całość kapustą kiszoną, dokładam rozmaryn, dodaję łyżkę oleju, przykrywam naczynie (ewentualnie folią aluminiową), wstawiam do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut, po czym zdejmuję pokrywkę, dodaję kawałki masła i piekę jeszcze 20 minut.
Podaję gorącą.
Przepis autorski.


 
 






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger