Wigilijna kapusta z grochem
Kapusta z grochem to jedno z dań na kolacji wigilijnej, dość popularne na wschodzie Polski. Warto ją mocno doprawić tymiankiem, lubię także gdy czuje się w niej smak czosnku i masła.
0,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 szklanka grochu
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
5 liści laurowych
kilka gałązek tymianku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groch moczę na noc, następnego dnia gotuję do miękkości. Kapustę płuczę w wodzie, o ile jest mocno kwaśna, przekładam do garnka, dolewam pół szklanki wody, dodaję liście laurowe i tymianek i na wolnym ogniu gotuję do czasu, gdy będzie miękka. Ilość wody w trakcie gotowania powinna być taka, by kapusta się nie przypalała. Cebule kroję w plastry i smażę na oleju do zeszklenia, dodaję do kapusty. Gdy kapusta jest miękka, dodaję ugotowany groch, posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Na końcu dodaję masło. Gotuję jeszcze razem 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz