Frittata z grzybami
Frittata to danie łatwe, sycące i bardzo smaczne, więc doskonale nadaje się na jesienne i zimowe obiady. W mojej połączyłam dziś wyrazisty smak mocno doprawionej kiełbasy z leśnymi grzybami, rukolą i podsmażonymi ziemniakami, a te pyszności zatopione są w delikatnej, puszystej masie z jajek i słodkiej śmietanki.
Składniki na 2 osoby:
4 spore ziemniaki
3 jajka
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36%
kilka grubych plastrów dobrej kiełbasy typu wiejska
4 łyżki duszonych grzybów (ja mam wekowane w słoikach, mogą być po prostu pieczarki)
duża garść liści rukoli
duża szczypta posiekanego rozmarynu
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
gęsta śmietana
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w niewielką kostkę, wrzucam na patelnię z olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę kilka minut. Dorzucam pokrojoną kiełbasę, grzyby, rozmaryn, doprawiam solą i pieprzem. Smażę do momentu, gdy ziemniaki są miękkie, ale się nie rozpadają.
W misce ubijam jajka ze śmietanką na puszystą masę, doprawiam solą i pieprzem, wlewam na patelnię. Na powierzchni układam liście rukoli. Zmniejszam mocno ogień i smażę frittatę pod przykryciem 20 minut minut, powierzchnia powinna się ściąć. Podaję w kawałkach z kleksem gęstej śmietany.
Przepis autorski.
Składniki na 2 osoby:
4 spore ziemniaki
3 jajka
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36%
kilka grubych plastrów dobrej kiełbasy typu wiejska
4 łyżki duszonych grzybów (ja mam wekowane w słoikach, mogą być po prostu pieczarki)
duża garść liści rukoli
duża szczypta posiekanego rozmarynu
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
gęsta śmietana
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w niewielką kostkę, wrzucam na patelnię z olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę kilka minut. Dorzucam pokrojoną kiełbasę, grzyby, rozmaryn, doprawiam solą i pieprzem. Smażę do momentu, gdy ziemniaki są miękkie, ale się nie rozpadają.
W misce ubijam jajka ze śmietanką na puszystą masę, doprawiam solą i pieprzem, wlewam na patelnię. Na powierzchni układam liście rukoli. Zmniejszam mocno ogień i smażę frittatę pod przykryciem 20 minut minut, powierzchnia powinna się ściąć. Podaję w kawałkach z kleksem gęstej śmietany.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz