Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Te efektowne paszteciki z ciasta francuskiego, z farszem z kapusty i grzybów, z całą pewnością pięknie będą się prezentować na wigilijnym stole. Farsz można zrobić nawet kilka dni wcześniej - wtedy przygotowanie pasztecików na tę wyjątkową kolację będzie ekspresowe.
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
15-20 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciasta
nasiona czarnuszki
Przygotowanie:
Farsz:
na kilka godzin przed gotowaniem moczę grzyby w 1,5 szklance gorącej wody.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczę ją w zimnej wodzie.
Przekładam kapustę do garnka, wlewam wodę pozostałą po moczeniu grzybów, dokładam liście laurowe i gotuję pół godziny.
W tym czasie siekam drobno grzyby.
Obrane cebule kroję w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami oleju, lekko solę i na małym ogniu smażę pod przykryciem ok. 10 minut, do zeszklenia.
Odcedzam kapustę (woda już nie będzie potrzebna), dolewam do niej 3 łyżki oleju, przekładam podsmażoną cebule i posiekane grzyby oraz czosnek, doprawiam solą i sporą ilością pieprzu.
Duszę jeszcze razem ok. 30 minut.
Płat ciasta kroję w paski szerokości 10 cm, zaznaczam delikatnie środek paska, na jednej połowie układam łyżkę farszu.
Płat ciasta kroję w paski szerokości 10 cm, zaznaczam delikatnie środek paska, na jednej połowie układam łyżkę farszu.
Na drugiej robię 5 nacięć, jak na zdjęciu.
Smaruję wodą brzegi kawałka z ciastem i składam obie połowy, sklejając brzegi.
Przekładam paski ciasta, jak na zdjęciu.
Przed pieczeniem smaruję paszteciki mlekiem i posypuję np. czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz