Paszteciki - Listki z pieczarkami
13 grudnia
0
ciasto francuskie
,
impreza
,
paszteciki
,
Święta: Boże Narodzenie
,
To i owo do przekąski
,
wege
Pyszne paszteciki w kształcie listków, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą uśmiech na wigilijnej kolacji 😍
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
20 sporych pieczarek
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mleko do posmarowania listków
Przygotowanie:
Umyte pieczarki siekam drobniutko, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i smażę ok. 10 minut - do odparowania wody.
Dodaję posiekany czosnek, masło i doprawiam do smaku.
Duszę jeszcze chwilę wszystko razem, odstawiam do ostygnięcia.
Z ciasta francuskiego wycinam kształty listków, zrobiłam to odręcznie, ale można wcześniej przygotować sobie szablon (długość listka np. 9 cm).
Z ciasta francuskiego wycinam kształty listków, zrobiłam to odręcznie, ale można wcześniej przygotować sobie szablon (długość listka np. 9 cm).
Układam po porcji pieczarek na środku, smaruję brzegi wodą i układam listek na górze - sklejam lekko brzegi.
Nacinam nożem brzegi i lekko linie nerwów listków.
Powierzchnię smaruję mlekiem, piekę w temperaturze 225 stopni C. ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz