Jajka - szaszłyki z makrelą
Składniki:
po 1 jajku na osobę
1 wędzona makrela
3 łyżki gładkiego, białego twarożku
kawałek sałaty lodowej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
sałata do udekorowania
majonez
płatki chili do posypania
Przygotowania:
Ugotowane na twardo i obrane jajka delikatnie kroję na plastry grubości ok. 0,4 cm.
Makrelę obieram z ości i rozcieram widelcem na gładko, dodaję serek i posiekaną w cienkie paseczki sałatę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ucieram na gładką pastę. Plastry jajka przekładam pastą, składam w całość i ostrożnie nadziewam na wykałaczkę. Tak przygotowane jajka układam na pierzynce z posiekanej lub porwanej sałaty, ozdabiam rozetkami z majonezu. Całość oprószam płatkami chili.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz