Szukaj na blogu

Jajka - szaszłyki z makrelą

  Jajka przygotowane są trochę jak szaszłyki - na patyczkach, warstwowo ułożone na przemian z pastą z wędzonej makreli, twarożku i sałaty lodowej. Myślę że każdy sięgnie po nie chętniej, niż po zwyczajne jajka na twardo ;)









Składniki:

po 1 jajku na osobę
1 wędzona makrela
3 łyżki gładkiego, białego twarożku
kawałek sałaty lodowej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
sałata do udekorowania
majonez
płatki chili do posypania
Przygotowania:
 Ugotowane na twardo i obrane jajka delikatnie kroję na plastry grubości ok. 0,4 cm. 
Makrelę obieram z ości i rozcieram widelcem na gładko, dodaję serek i posiekaną w cienkie paseczki sałatę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ucieram na gładką pastę. Plastry jajka przekładam pastą, składam w całość  i ostrożnie nadziewam na wykałaczkę. Tak przygotowane jajka układam na pierzynce z posiekanej lub porwanej sałaty, ozdabiam rozetkami z majonezu. Całość oprószam płatkami chili.
Przepis autorski.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger