Szukaj na blogu

Chleb z cebulką i boczkiem

    Chleb ma wyrazisty smak, świetnie pasuje do mięs czy do smalcu.

W swoim chyba zbyt drobno posiekałam cebule i boczek, gdyby były w trochę większych kawałkach byłyby bardziej wyczuwalne. Tak czy siak jest pyszny i bardzo go polecam.





Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki graham
1 szklanka maki pszennej
30 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżka masła
boczek wędzony-wedle uznania
2-3 cebule
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka soli
1-1,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
 Drożdże ucieram na pastę z miodem, łyżką maki pszennej i odrobiną wody. Przykrywam ścierka, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Boczek siekam drobniutko, wrzucam na patelnię, smażę na niewielkim ogniu do zrumienienia, dorzucam posiekane cebule - pod pokrywką smażę razem do momentu zeszklenia się cebuli. Do dużej miski wrzucam mąki, majeranek, sól i rozpuszczone masło, dodaję wyrośnięte drożdże, szklankę wody i zagniatam do połączenia się składników. Dodaję lekko przestudzony boczek z cebulką, wyrabiam ciasto kilka minut, po czym odstawiam znowu przykryte ściereczką na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatam krótko ciasto jeszcze raz, dzielę na 2 części, z jednej formuję chlebek i wkładam do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki. Drugą część dzielę na 3, każdą formuję dłonią w prostokąt i układam na cieście w formie - owijając je jak na zdjęciu. Odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, po czym piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 50 minut.
Przepis autorski.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger