Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami - pieczone
Bardzo smaczne, pieczone pierożki w świątecznym klimacie w delikatnym, drożdżowym cieście. Pyszne jako przekąska, doskonałe do barszczu i czystych zup.
Składniki na 30 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
duża szczypta soli
do 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
15 g. świeżych drożdży
Farsz:
10 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
0,3 kg kapusty kiszonej
1 cebula
4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciasta
czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Kapustę,o ile jest bardzo kwaśna, płuczę w wodzie, odcedzam, lekko siekam i wrzucam do garnka razem z grzybami. Wlewam odrobinę wody - tyle by się kapusta nie przypalała i pod przykryciem gotuję na małym ogniu do miękkości. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na 2 łyżkach oleju, dodaję do kapusty, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Zimny farsz przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
Do miski przesiewam obie mąki, dodaję pokruszone drożdże, oliwę i sól. Stopniowo dolewam wodę i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozwałkowuję na placek grubości ok. 0,4 mm i wykrajam okrągłe placuszki, na środku każdego układam łyżeczkę farszu. Sklejam mocno boki, ewentualnie ozdobnie wywijam. Odkładam na blachę wyłożoną papierem na 10 minut, po czym smaruję mlekiem i posypuję np. czarnuszką. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski.
Składniki na 30 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
duża szczypta soli
do 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
15 g. świeżych drożdży
Farsz:
10 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
0,3 kg kapusty kiszonej
1 cebula
4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciasta
czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Kapustę,o ile jest bardzo kwaśna, płuczę w wodzie, odcedzam, lekko siekam i wrzucam do garnka razem z grzybami. Wlewam odrobinę wody - tyle by się kapusta nie przypalała i pod przykryciem gotuję na małym ogniu do miękkości. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na 2 łyżkach oleju, dodaję do kapusty, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Zimny farsz przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
Do miski przesiewam obie mąki, dodaję pokruszone drożdże, oliwę i sól. Stopniowo dolewam wodę i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozwałkowuję na placek grubości ok. 0,4 mm i wykrajam okrągłe placuszki, na środku każdego układam łyżeczkę farszu. Sklejam mocno boki, ewentualnie ozdobnie wywijam. Odkładam na blachę wyłożoną papierem na 10 minut, po czym smaruję mlekiem i posypuję np. czarnuszką. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz