Szukaj na blogu

Drożdżowe paluchy kminkowe

   Drożdżowe, smaczne paluchy z kminkiem mogą być idealnym dodatkiem do zup, choć oczywiście są pyszne także ot tak, do przegryzania. Pomyślałam o barszczu wigilijnym, czy to czerwonym czy grzybowym - i z tym i z tym będą się fajnie komponowały.



 
 


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
30 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru pudru
1 płaska łyżeczki soli
3/4 do 1 szklanki ciepłej wody
2 łyżki kminku
Przygotowanie:
 Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie na środku, wkruszam drożdże, dodaję cukier i odrobinę ciepłej wody. Lekko mieszam (również z mąką), by powstała pasta konsystencji gęstej śmietany, przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy drożdże podrosną, dodaję sól, olej i tyle ciepłej wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę i znów odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję w prostokąt grubości 0,5 cm, po czym równomiernie posypuję go kminkiem. Składam na pół i wałkiem do ciasta mocno wałkuję, by warstwy się połączyły. Rozwałkowuję ponownie prostokąt i ostrym nożem kroję w paski szerokości 1 cm, długość 10 cm. Każdy pasek smaruję mlekiem i posypuję kminkiem. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 10-12 minut, aż paluchy się lekko zezłocą.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger