Placki z ziemniaków, dyni i twarogu
Te pyszne placki wyglądają jak zwyczajne ziemniaczane, ale smakują zupełnie inaczej. Dzięki dodatkowi gładkiego twarożku i odrobiny dyniowego musu zmienia się ich konsystencja, są delikatniejsze, trochę słodsze, choć w dalszym ciągu pikantne - ich ostateczny smak to zresztą rzecz gustu i zależy od ilości przypraw. Mnie bardzo smakowały z sosem tzatziki.
Placki mogą być samodzielnym daniem.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
2 łyżki musu z pieczonej dyni
5 łyżek białego, gładkiego twarogu
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję twarożek, dynię, mąkę, posiekany czosnek i majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Smażę dość duże placki, po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję np. z lekkim sosem tzatziki.
Przepis autorski.
Placki mogą być samodzielnym daniem.
0,5 kg ziemniaków
2 łyżki musu z pieczonej dyni
5 łyżek białego, gładkiego twarogu
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję twarożek, dynię, mąkę, posiekany czosnek i majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Smażę dość duże placki, po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję np. z lekkim sosem tzatziki.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz