Kapusta wigilijna z miodem, jabłkami, grzybami i suszonymi śliwkami
Bardzo odpowiada mi smak wigilijnych potraw. Lubię ryby, kiszoną kapustę, bardzo lubię grzyby, do tego jeszcze barszcz, słodkości z makiem i serem - jak dla mnie cudowne zestawienie :)
Kilka dni temu znalazł się tu przepis na tradycyjną, wigilijną kapustę z suszonymi grzybami, a dziś chcę Wam pokazać trochę inną jej postać, ze słodkimi akcentami, co wcale nie oznacza, że kapusta jest słodka. Przeciwnie - jest dość pikantna, wyrazista i bardzo pyszna. Naprawdę warto spróbować takiej wersji!
Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
20 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
10 plastrów suszonych jabłek
15 suszonych śliwek
1 łyżeczka miodu
3 duże ząbki czosnku
5 łyżek oleju
woda
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do głębokiej patelni (np. wok) wkładam odcedzoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, lekko przepłukaną) i suche grzyby, dolewam ok. pół szklanki wody i duszę pod przykryciem ok. 30 minut. Uzupełniam wodę w trakcie duszenia, by kapusta się nie przypalała. Gdy grzyby będą półmiękkie, wyjmuję je i siekam drobno, a do kapusty dolewam olej. Wrzucam grzyby z powrotem na patelnię, dodaję posiekane jabłka, doprawiam solą i pieprzem i duszę dalej ok. 20 minut, po czym dodaję miód i posiekane czosnek oraz śliwki. Chwilę jeszcze duszę razem.
Przepis autorski.
Kilka dni temu znalazł się tu przepis na tradycyjną, wigilijną kapustę z suszonymi grzybami, a dziś chcę Wam pokazać trochę inną jej postać, ze słodkimi akcentami, co wcale nie oznacza, że kapusta jest słodka. Przeciwnie - jest dość pikantna, wyrazista i bardzo pyszna. Naprawdę warto spróbować takiej wersji!
0,5 kg kapusty kiszonej
20 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
10 plastrów suszonych jabłek
15 suszonych śliwek
1 łyżeczka miodu
3 duże ząbki czosnku
5 łyżek oleju
woda
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do głębokiej patelni (np. wok) wkładam odcedzoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, lekko przepłukaną) i suche grzyby, dolewam ok. pół szklanki wody i duszę pod przykryciem ok. 30 minut. Uzupełniam wodę w trakcie duszenia, by kapusta się nie przypalała. Gdy grzyby będą półmiękkie, wyjmuję je i siekam drobno, a do kapusty dolewam olej. Wrzucam grzyby z powrotem na patelnię, dodaję posiekane jabłka, doprawiam solą i pieprzem i duszę dalej ok. 20 minut, po czym dodaję miód i posiekane czosnek oraz śliwki. Chwilę jeszcze duszę razem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz