Sałatka śledziowa z białą rzodkwią, kukurydzą i papryką
Sałatka śledziowa z białą rzodkwią to jeden z moich pomysłów na stół wigilijny. Jest lekka i jogurtowa; słodkie kukurydza i papryka świetnie kontrastują z ostrą i bardzo chrupiącą rzodkwią.
Może jednak wolicie delikatną, pyszną sałatkę śledziową w pomidorach? Jeśli tak, koniecznie przejrzyjcie TEN przepis.
Na wigilijnej kolacji doskonale też zaprezentują się śledzie o korzennym smaku, w sałatce z ziemniakami - przepis znajdziecie TUTAJ.
Życzę smacznego :)
Składniki:
5 filetów śledzi w oleju a'la Matias
150 g. białej rzodkwi
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 cebula
150 g. gęstego jogurtu naturalnego
pieprz
Przygotowanie:
Kroję w małą kostkę paprykę i obrane rzodkiew i cebulę, wrzucam do miseczki. Dodaję dokładnie odsączoną kukurydze, mieszam, doprawiam pieprzem (nie używam soli - śledzie są solone). Filety śledziowe kroję w kostkę większą niż warzywa, dodaję do pozostałych składników. Dodaję jogurt, dokładnie mieszam. Zostawiam przynajmniej na kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz