Kurczak w sosie śmietanowym z grzybami
Sos sojowy to genialny zamiennik soli, przede wszystkim o wiele zdrowszy. Choć nie jest typową polską przyprawą, bardzo dobrze pasuje do wielu dań i bez problemu można go stosować jako dodatek uzupełniający wiele naszych rodzimych potraw. Ma piękny, głęboki, ciemnobrązowy kolor i wyraźny, pikantny, lekko grzybowy smak.
Przygotowałam dziś kawałki kurczaka duszone z grzybami i sosem Kikkoman firmy Develey - polecam Wam serdecznie ten właśnie sos nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale także bardzo poręczną, wygodną butelkę z idealnym dzióbkiem, przez który łatwo go dozować :)
Mój kurczak jest wolno duszony w grzybowym aromacie, w gęstym, aksamitnym śmietanowym sosie, z tymiankiem i czosnkiem. Zapewniam, jest pyszny !
Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (u mnie pałki)
3 ząbki czosnku
kilka suszonych kapeluszy grzybów leśnych
2 łyżki oleju
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman z firmy Develey
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki zimnego masła
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myję i osuszam, po czym podsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju w rondlu z szerokim dnem. Dolewam sos sojowy, dodaję grzyby, grubo posiekany czosnek i gałązki tymianku, dolewam odrobinę wody (robię to co jakiś czas, by ciągle na dnie naczynia był sos w którym mięso się dusi) i pod przykryciem duszę ok. 40 minut, aż kurczak będzie mięciutki. Zmniejszam ogień, dodaję śmietanę zahartowaną łyżką gorącego sosu spod mięsa, mieszam dokładnie. Przed podaniem dodaję zimne masło, mieszam do rozpuszczenia.
Przepis autorski.
Przygotowałam dziś kawałki kurczaka duszone z grzybami i sosem Kikkoman firmy Develey - polecam Wam serdecznie ten właśnie sos nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale także bardzo poręczną, wygodną butelkę z idealnym dzióbkiem, przez który łatwo go dozować :)
Mój kurczak jest wolno duszony w grzybowym aromacie, w gęstym, aksamitnym śmietanowym sosie, z tymiankiem i czosnkiem. Zapewniam, jest pyszny !
Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (u mnie pałki)
3 ząbki czosnku
kilka suszonych kapeluszy grzybów leśnych
2 łyżki oleju
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman z firmy Develey
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki zimnego masła
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myję i osuszam, po czym podsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju w rondlu z szerokim dnem. Dolewam sos sojowy, dodaję grzyby, grubo posiekany czosnek i gałązki tymianku, dolewam odrobinę wody (robię to co jakiś czas, by ciągle na dnie naczynia był sos w którym mięso się dusi) i pod przykryciem duszę ok. 40 minut, aż kurczak będzie mięciutki. Zmniejszam ogień, dodaję śmietanę zahartowaną łyżką gorącego sosu spod mięsa, mieszam dokładnie. Przed podaniem dodaję zimne masło, mieszam do rozpuszczenia.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz