Golonka z indyka w delikatnym sosie chrzanowym
Moja propozycja na dzisiejszy obiad to delikatne mięso z indyka, podane w pysznym sosie śmietanowo-chrzanowym. To w sumie potrawka, która będzie idealnie pasowała do ziemniaków i surówki. Jest też dodatkowy plus takiego obiadu: mięso wcześniej gotujemy, więc przy okazji powstaje bardzo aromatyczny wywar jako baza doskonałej zupy.
Składniki:
2 golonki z indyka
kilka ziaren ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka mąki pszennej
ok. 1 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka posiekanego koperku
duża szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Golonki z indyka przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i ok. łyżeczkę soli.
Przykrywam garnek i na małym ogniu gotuję, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wyjmuję golonki, po przestudzeniu pozbywam się skóry i oddzielam mięso od kości, starając się pozostawić je w sporych kawałkach.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, przykrywam i smażę do zeszklenia.
Następnie do cebuli przekładam mięso, dodaję koperek i smażę chwilkę razem. Wlewam 2-3 chochle wywaru z gotowania, przykrywam, gotuję na małym ogniu kilka minut.
W tym czasie śmietanę mieszam dokładnie z mąką i chrzanem, i wlewam kilka łyżek gorącego płynu z patelni (by ją zahartować).
Przelewam śmietanę na patelnię, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, do lekkiego zgęstnienia sosu.
Doprawiam całość do smaku sola, cukrem i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz