Szukaj na blogu

Polędwiczki z indyka duszone z papryką

Dzisiejszy obiad zrobił się sam, ode mnie wymagał tylko pokrojenia mięsa i warzyw. A że niezbyt drobno, to roboty było tyle co nic. Poważnie - nie miałam czasu i od razu pomyślałam o potrawie, która nie wymaga uwagi. Wszystko udusiłam na jednej patelni, a polędwiczki wspaniale smakowały z kaszą jaglaną.



Składniki:
0,5 kg polędwiczki z indyka
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki ciemnego cukru
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, oprószam je solą i pieprzem, a potem przekładam do głębokiej patelni ze średnio rozgrzanym olejem. 
Podsmażam je przez 2-3 minuty z obu stron, a następnie na patelnię dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę w małych kawałkach. 
Dodaję masło, majeranek, cukier i mieloną paprykę, przykrywam i na małym ogniu duszę ok. do miękkości mięsa - ok. 35 minut. 
Na kilka  minut przed końcem duszenia dodaję posiekany czosnek i doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. 
Podaję z kaszą.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger