Glazurowane skrzydełka
Skrzydełka są słodko-pikantne, bardzo wyraziste w smaku; przyjemnie rumiane, a jednocześnie mięciutkie i rozpływające się w ustach. Piekę je zazwyczaj jednocześnie z ziemniakami przyprawionymi rozmarynem, jak tutaj. Polecam !
Składniki :
10 skrzydełek z kurczaka
1 łyżka powideł śliwkowych
2 łyżki sosu sojowego ( ciemnego)
2 ząbki czosnku
2 łyżka soli
3 łyżki oliwy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 średnia czerwona cebula
Przygotowanie :
Skrzydełka dzielę na 2 części, odcinając końcówki. W miseczce mieszam składniki marynaty: starty lub drobno posiekany czosnek, powidła, przecier pomidorowy, oliwę i sól - aż powstanie gęsta pasta. Cebulę ciekam w bardzo drobną kostkę i razem z pastą dodaję do skrzydełek, mieszam dłońmi aż każda część zostanie dokładnie pokryta przyprawami. Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. godzinę, po czym zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę jeszcze 10-15 minut (przewracam kawałki w trakcie pieczenia).
10 skrzydełek z kurczaka
1 łyżka powideł śliwkowych
2 łyżki sosu sojowego ( ciemnego)
2 ząbki czosnku
2 łyżka soli
3 łyżki oliwy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 średnia czerwona cebula
Przygotowanie :
Skrzydełka dzielę na 2 części, odcinając końcówki. W miseczce mieszam składniki marynaty: starty lub drobno posiekany czosnek, powidła, przecier pomidorowy, oliwę i sól - aż powstanie gęsta pasta. Cebulę ciekam w bardzo drobną kostkę i razem z pastą dodaję do skrzydełek, mieszam dłońmi aż każda część zostanie dokładnie pokryta przyprawami. Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. godzinę, po czym zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę jeszcze 10-15 minut (przewracam kawałki w trakcie pieczenia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz