Musaka z pomidorowym beszamelem
Dziś na obiad proponuję pyszną musakę , z bakłażanem, suszonymi pomidorami, marchewką i wołowiną. Choć przygotowanie jest dość pracochłonne, smak zrekompensuje nam poświęcony czas . Poza tym można przygotować dużą porcję i odłożyć/zamrozić ją na kolejny obiad :)
Składniki :
Musaka :
2 spore bakłażany
2 duże cebule
2 spore marchewki
600 g. mielonej wołowiny
6 suszonych pomidorów
5 ząbków czosnku
250 g. startego żółtego sera
oliwa
sól, pieprz
tymianek, oregano
puszka pomidorów w zalewie
Beszamel :
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka mleka
2 łyżki oliwy
1/2 kostki masła
1/3 łyżeczki soli
2 czubate łyżki mąki pszennej
Przygotowanie :
Bakłażana kroję w centymetrowe plastry, posypuję solą i odstawiam na kilka minut. Opłukuję , osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę na patelni grillowej, odkładam na bok. Mięso ze szczyptą soli smażę na suchej patelni, aż będzie rozdrobnione i rumiane, dodaję puszkę z pomidorami, doprawiam tymiankiem ,oregano, solą i pieprzem.
Marchew trę na tarce z grubymi oczkami, cebulę kroję w plastry. Pod przykryciem na niewielkiej ilości smażę cebulę by się zeszkliła, dodaję marchew i pokrojone w paseczki suszone pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane w plasterki ząbki czosnku , troszkę tymianku i oregano.
W rondelku rozpuszczam masło w mleku. Przecier pomidorowy mieszam z oliwą i mąką, dodaję sól i energicznie mieszając dodaję do mleka z masłem, aż powstanie dość gęsta masa.
W posmarowanej oliwą formie do zapiekanek układam warstwę bakłażana, warstwę mięsa, warstwę cebuli i marchwi, bakłażana i na końcu mięsa. Posypuję startym serem. Górę dokładnie pokrywam beszamelem, ozdabiam przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, posypuję lekko tymiankiem i skrapiam oliwą. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 220 stopni C.
Podaję gorącą.
Przepis autorski.
Składniki :
Musaka :
2 spore bakłażany
2 duże cebule
2 spore marchewki
600 g. mielonej wołowiny
6 suszonych pomidorów
5 ząbków czosnku
250 g. startego żółtego sera
oliwa
sól, pieprz
tymianek, oregano
puszka pomidorów w zalewie
Beszamel :
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka mleka
2 łyżki oliwy
1/2 kostki masła
1/3 łyżeczki soli
2 czubate łyżki mąki pszennej
Przygotowanie :
Bakłażana kroję w centymetrowe plastry, posypuję solą i odstawiam na kilka minut. Opłukuję , osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę na patelni grillowej, odkładam na bok. Mięso ze szczyptą soli smażę na suchej patelni, aż będzie rozdrobnione i rumiane, dodaję puszkę z pomidorami, doprawiam tymiankiem ,oregano, solą i pieprzem.
Marchew trę na tarce z grubymi oczkami, cebulę kroję w plastry. Pod przykryciem na niewielkiej ilości smażę cebulę by się zeszkliła, dodaję marchew i pokrojone w paseczki suszone pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane w plasterki ząbki czosnku , troszkę tymianku i oregano.
W rondelku rozpuszczam masło w mleku. Przecier pomidorowy mieszam z oliwą i mąką, dodaję sól i energicznie mieszając dodaję do mleka z masłem, aż powstanie dość gęsta masa.
W posmarowanej oliwą formie do zapiekanek układam warstwę bakłażana, warstwę mięsa, warstwę cebuli i marchwi, bakłażana i na końcu mięsa. Posypuję startym serem. Górę dokładnie pokrywam beszamelem, ozdabiam przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, posypuję lekko tymiankiem i skrapiam oliwą. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 220 stopni C.
Podaję gorącą.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz