Ziołowe kawałki kurczaka
Lubicie pieczonego kurczaka ? Oj, ja bardzo lubię ! Skórka rumiana, mięso bardzo delikatne i mięciutkie, mmmm, to pyszny obiadek. To mięso można przygotować na tak wiele sposobów, że się szybko nie znudzi. Dziś proponuję mocno ziołowe kawałki kurczaka, a gdybyście mieli ochotę na inny sposób doprawienia, zapraszam na: glazurowane skrzydełka lub na: kurczę pieczone
Składniki :
ok. 1,5 kg kawałków z kurczaka ( u mnie pałki i podudzia)
Mieszanka ziołowa ( z suszonych ziół) :
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki kopru
1/3 łyżeczki estragonu
1/3 łyżeczki cząbru
Dodatki :
1 łyżka soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
1/3 łyżeczki startego imbiru
2 liście laurowe
1/2 drobno startej marchewki
2 łyżki oleju
plus kilka łyżek oleju do pieczenia
Przygotowanie :
Dokładnie mieszam zioła z pozostałymi dodatkami i nacieram nimi kawałki kurczaka. Pozostawiam na noc szczelnie przykryte folią. Wykładam na blachę z olejem i piekę ok. godziny pod folią w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zdejmuję folię i podpiekam mięso jeszcze 15 minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz