Pizza z kapustą
Zestawienie składników może wydawać się to trochę nietypowe, bo kto je kapustę kiszoną z musztardą ? Zapewniam Was jednak, że smak jest wyborny; ciasto jest lekko słodkie, kapusta pikantna, a musztardowo -serowy sos łączy te smaki w idealną całość.
Składniki na 4 małe pizze :
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
15 g. świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
Kapusta :
100 g. kapusty kiszonej
1 duża cebula
2-3 łyżki wody
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Sos - mieszam wszystkie składniki:
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki słodkiej musztardy (u mnie bawarska)
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki drobno startego żółtego sera
Przygotowanie :
W przesianej do miski mące robię dołek, wkruszam do niego drożdże, dodaję troszkę miodu, wlewam 2-3 łyżki mleka i pozostawiam na 10 minut, aż drożdże wyraźnie urosną. Dodaję pozostałe mleko, miód, sól, majeranek i oliwę, zagniatam ciasto. Zostawiam pod przykryciem na 15 minut.
W międzyczasie obraną cebulę kroję w plasterki i smażę na łyżce oleju na średnim ogniu (pod przykryciem), by zmiękła i lekko się zarumieniła. Dodaję do cebuli kapustę i wodę, duszę razem przez 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem, odstawiam do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypana mąką, zagniatam lekko, dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję na kształt kółka o średnicy ok. 10 cm. Brzegi każdego kółka zawijam zgodnie ze zdjęciem i lekko nacinam nożem. Przekładam na blachę wyłożoną papierem, każde kółko smaruję sosem i wykładam porcję kapusty. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz