Marchewka z czosnkiem
Podkreślam zawsze walory marchewki: że zdrowa, tania, że pyszna, słodka, że ma piękny kolor :) można ją przygotować na tyle sposobów, że chyba każdy w którymś się rozsmakuje. Dziś w wydaniu wytrawnym, z czosnkiem i papryką. A tutaj polecam też marchewkę z fenkułem i miętą.
Składniki :
3-4 marchewki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka mielonej czerwonej słodkiej papryki
sól, pieprz
1/3 szklanki wody
Przygotowanie :
Z umytej i obranej marchewki obieraczką do warzyw skrobię cienkie paski, jak na zdjęciu.
Czosnek kroję w cienkie plasterki. Marchewkę wrzucam na patelnię , wlewam wodę, odrobinę solę i duszę pod przykryciem 2-3 minuty, by marchew lekko zmiękła. Dokładam masło i czosnek, duszę jeszcze ok. 3 minut ( pod pokrywką), dodaję paprykę, doprawiam solą i pieprzem. Marchewka powinna być al dente , jak makaron ;
Przepis autorski.
Składniki :
3-4 marchewki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka mielonej czerwonej słodkiej papryki
sól, pieprz
1/3 szklanki wody
Przygotowanie :
Z umytej i obranej marchewki obieraczką do warzyw skrobię cienkie paski, jak na zdjęciu.
Czosnek kroję w cienkie plasterki. Marchewkę wrzucam na patelnię , wlewam wodę, odrobinę solę i duszę pod przykryciem 2-3 minuty, by marchew lekko zmiękła. Dokładam masło i czosnek, duszę jeszcze ok. 3 minut ( pod pokrywką), dodaję paprykę, doprawiam solą i pieprzem. Marchewka powinna być al dente , jak makaron ;
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz