Zasmażana kapusta (kiszona) z jabłkiem i cebulą
Kotlet schabowy czy mielony, karkówka z grilla i pieczone żeberka wprost uwielbiają jej towarzystwo ;) Jest delikatna, miękka, nie jest zagęszczana zasmażką - więc stosunkowo lekka. Smacznego !
Składniki :
0,5 kg kapusty kiszonej
1 niezbyt słodkie jabłko
2 spore cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/3 szklanki wody
sól, pieprz
Przygotowanie :
Płuczę kapustę w zimnej wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam kapustę i na wolnym ogniu smażę pod przykryciem przez ok. pół godziny, dolewając po odrobinie wody i mieszając ją co jakiś czas. Kapusta powinna wyraźnie się zeszklić i zmienić kolor na ciemniejszy. Wtedy dodaję pokrojone w półplastry cebule i pokrojone w kawałki obrane jabłka , smażę razem kolejne pół godziny. Dodaję czosnek posiekany w plastry, doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze 10 minut.
Przepis autorski.
Składniki :
0,5 kg kapusty kiszonej
1 niezbyt słodkie jabłko
2 spore cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/3 szklanki wody
sól, pieprz
Przygotowanie :
Płuczę kapustę w zimnej wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam kapustę i na wolnym ogniu smażę pod przykryciem przez ok. pół godziny, dolewając po odrobinie wody i mieszając ją co jakiś czas. Kapusta powinna wyraźnie się zeszklić i zmienić kolor na ciemniejszy. Wtedy dodaję pokrojone w półplastry cebule i pokrojone w kawałki obrane jabłka , smażę razem kolejne pół godziny. Dodaję czosnek posiekany w plastry, doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze 10 minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz