Pieczone pierogi z marchewką, boczkiem i wędzoną śliwką
Wymyśliłam dziś pierogi z zaskakującym nadzieniem, marchewkowym, słodko-pikantnym ; muszę przyznać że smakują bardzo ciekawie. Zwłaszcza gdy podkreśli się jeszcze smak sosem z chili.
Składniki :
Ciasto :
1 szklanka mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka oleju
duża szczypta soli
ok. 1/4 szklanki gorącej wody
Nadzienie :
4-5 marchewek
1 spora cebula
ok. 150 g. wędzonego boczku
10 suszonych śliwek
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 płaska łyżka łagodnej musztardy ( u mnie bawarska)
sól , pieprz do smaku
Przygotowanie :
Obrane marchewki gotuję prawie do miękkości, kroję w kostkę 0,5 na 0,5 cm. Boczek, śliwki i cebulę kroję w taką samą kostkę; boczek rumienię na patelni, dorzucam cebulę, chwilę duszę by cebula zmiękła, dodaję śliwki i przekładam do miski razem z marchewką. Dodaję musztardę i gałkę , doprawiam solą i pieprzem, odstawiam.
Ze składników na ciasto zagniatam jednolitą, elastyczną kulę , odkładam na 15 minut ( przykrywam ścierką). Ciasto rozwałkowuję na cienki placek ( ok. 2 mm) , wykrawam kółka średnicy ok. 8 cm , na środek każdego układam po solidnej porcji nadzienia, sklejam dokładnie brzegi . Na brzegu każdego pierożka robię falbankę, jak na zdjęciu ( zawijam część ciasta do góry). Przekładam na blachę wyłożoną papierem d pieczenia, każdego pieroga smaruję rozmąconym jajkiem . Piekę w temperaturze 190 stopni C. przez ok. 20 minut, pierogi powinny być jednolicie rumiane.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz