Szukaj na blogu

Ziemniaki z kapustą i boczkiem

  To danie z kuchni śląskiej, a sposobów jego przygotowania jest pewnie tyle co nazw. I to jakich ! ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra :)
Rzecz może wydawać się dziwna, jeśli ktoś nie próbował, ale to połączenie gwarantuje pyszny smak. Tak podane ziemniaki mogą być samodzielnym daniem lub idealnym dodatkiem do mięsa. Próbowałam zarówno wersji z boczkiem, jak i bez niego, obie są bardzo dobre.



Składniki :
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
1/2 kg kiszonej kapusty
kilka plasterków boczku ( lub kiełbasy)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
   Na głębokiej patelni podsmażam do lekkiego zrumienienia pokrojone w plastry cebule, po czym dodaję odsączoną kapustę. Duszę razem pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, po czym duszę jak na puree i dodaję do patelni z kapustą. Mieszam dokładnie, podgrzewam razem mieszając co kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Boczek kroję w małe kawałki, rumienię na skwarki - dodaję razem z wytopionym tłuszczem do kapusty z ziemniakami.
Smacznego !










  

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger