Gulasz warzywny z ananasem
Gulasz z warzyw, doprawiony egzotycznym kuminem, z nutką słodyczy ananasa - to wspaniały, lekki posiłek na obiad lub podwieczorek. Warzywa są chrupiące, wyraziste w smaku, w aromatycznym sosie. Polecam do tego wspaniałego gulaszu takie bułeczki: tutaj lub domowe podpłomyki: tutaj
Składniki
2 cebule
2 cukinie
1/5 brokuła
200 g. niewielkich pieczarek
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 średni pomidor
3 krążki ananasa z zalewy
1/2 szklanki zalewy z ananasa
olej do smażenia
sól, czarny pieprz
1/3 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
Przygotowanie :
Cebulę kroję w szerokie piórka, cukinie na plastry grubości ok. 2 cm - i następnie na pół. Pieczarki na pół, paprykę w dużą kostkę. Z pomidora wyjmuję część nasienną i także kroję go w kostkę. Ząbki czosnku siekam na duże kawałki. Brokuła dzielę na małe różyczki.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażam cebulę , dodaję cukinie i smażę razem ok. 8 minut. Przekładam do garnka z grubym dnem. Następnie smażę pieczarki , lekko je soląc- ok. 5 minut pod uchyloną pokrywką - przekładam do garnka. Obsmażam lekko brokuła, a następnie paprykę i pomidora, przekładam wszystko do garnka, dodaję czosnek, doprawiam sola i pieprzem. Duszę na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dodaję pokrojonego ananasa, curry, słodką mieloną paprykę i kumin i dolewam zalewę z puszki. Duszę jeszcze kilka minut.
Podaję gorący z bułeczkami lub podpłomykami.
Przepis autorski.
Składniki
2 cebule
2 cukinie
1/5 brokuła
200 g. niewielkich pieczarek
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 średni pomidor
3 krążki ananasa z zalewy
1/2 szklanki zalewy z ananasa
olej do smażenia
sól, czarny pieprz
1/3 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
Przygotowanie :
Cebulę kroję w szerokie piórka, cukinie na plastry grubości ok. 2 cm - i następnie na pół. Pieczarki na pół, paprykę w dużą kostkę. Z pomidora wyjmuję część nasienną i także kroję go w kostkę. Ząbki czosnku siekam na duże kawałki. Brokuła dzielę na małe różyczki.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażam cebulę , dodaję cukinie i smażę razem ok. 8 minut. Przekładam do garnka z grubym dnem. Następnie smażę pieczarki , lekko je soląc- ok. 5 minut pod uchyloną pokrywką - przekładam do garnka. Obsmażam lekko brokuła, a następnie paprykę i pomidora, przekładam wszystko do garnka, dodaję czosnek, doprawiam sola i pieprzem. Duszę na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dodaję pokrojonego ananasa, curry, słodką mieloną paprykę i kumin i dolewam zalewę z puszki. Duszę jeszcze kilka minut.
Podaję gorący z bułeczkami lub podpłomykami.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz